13 februari 2015 - 

Wat zijn de voor- en nadelen een open source CMS

Wat zijn de voor- en nadelen een open source CMS

Een voordeel van een open source CMS is dat het helemaal gratis is! Het wordt ontwikkeld door een grote community van enthousiaste hobbyisten en professionals en er zijn duizenden plug-ins online beschikbaar. Waarheid of misverstand?

 

We krijgen regelmatig de vraag of wij ook met een open source Content Management Systemen ontwikkelen. Dat zouden we kunnen doen, maar wij hebben er voor gekozen om van onze eigen kracht en ons eigen CMS uit te gaan. Er zijn tal van factoren die een rol spelen bij de keuze voor een CMS. De keuze voor een CMS heeft gevolgen voor alle aspecten waarmee je tijdens de ontwikkeling van een website - en lang erna - te maken krijgt. Hier de belangrijkste voor- en nadelen op een rijtje.

 

Voordelen van een open source CMS
Open source betekent dat de broncode voor iedereen beschikbaar en inzichtelijk is. De populaire open source CMS'en kennen een grote online community van onderling communicerende programmeurs die luisteren naar wensen en kijken naar ontwikkelingen. Er zijn heel veel modules en plug-ins vrij beschikbaar op het internet. Er is uitgebreide documentatie en er zijn verschillende forums voor vragen en ondersteuning bij problemen. De open source pakketten zijn in de basis gratis en dat vaak zonder licentiekosten.

 

Binnen de open source pakketten zijn verschillende toepassingen. WordPress is er voor de gewone informatieve website. Snel, makkelijk en er zijn heel veel templates beschikbaar die met een kleine visuele aanpassing kunnen worden ingezet. Magento richt zich bijvoorbeeld weer webshops.

 

Nadelen van een open source CMS


WordPress, Drupal, Typo3 en Magento zijn de populaire open source CMS platformen van dit moment, maar blinken niet echt uit in gebruiksvriendelijkheid. Voor alle systemen geldt dat met aanvullende modules en plug-ins gewerkt kan worden. Deze zijn volop op het internet vrij (of tegen een kleine betaling) verkrijgbaar. Maar niet alle modules sluiten op elkaar aan en werken niet altijd samen met reeds geïnstalleerde modules. Vaak voldoen de standaard functionaliteiten op den duur niet meer. Updates worden niet altijd door alle plug-ins ondersteund en bugs worden niet altijd door de betreffende ontwikkelaar opgelost. Voor uitbreidingen op bestaande websites of complexere websites is dan vaak alsnog maatwerk nodig. Een open source platform dat in eerste instantie 'goedkoper' is, is dat uiteindelijk vaak niet. Aanpassingen aan specifieke onderdelen en toekomstige uitbreidingen aan de website kosten vaak veel tijd en dus geld.

 

Dan is er nog het argument dat men niet afhankelijk wil zijn van derden of zich wil binden aan één ontwikkelaar. Maar een uitgebreide webapplicatie ontwikkeld met open source software kan alleen maar overgedragen worden aan een andere ontwikkelaar als daar vanaf begin af aan rekening mee wordt gehouden. Bijvoorbeeld door uitgebreide documentatie en een gestructureerde manier van ontwikkelen.

 

Onze ervaringen


De open source CMS platformen waar wij mee gewerkt hebben zijn vaak ontwikkeld vanuit techniek. De interfaces zijn niet gebruiksvriendelijk en voor de gemiddelde gebruiker zal het even duren voordat ze het onder de knie hebben. Je moet er echt al wel verstand van hebben! De open source systemen hebben bijna allemaal veel meer opties, instellingen en mogelijkheden dan nodig. Hierdoor is het beheer van de website onoverzichtelijk en tijdrovend.

 

Regelmatig verschijnen er updates van de verschillende open source CMS'en. Deze nieuwe versies zorgen dan voor problemen met plug-ins van derden. Je kan dan de keuze maken om niet te updaten, maar dit heeft weer behoorlijke gevolgen met betrekking tot de veiligheid en is de website vatbaar voor ontdekte bugs en veiligheidslekken.

 

Het Softmedia CMS


Wij hebben ons eigen CMS op basis van jarenlange ervaring van "scratch" af aan ontwikkeld. Wij kijken naar de best mogelijke oplossing voor een specifieke vraag. Veel modules hebben we natuurlijk op de plank liggen. Maar in veel gevallen kunnen we specifieke wensen en eisen in ons CMS eenvoudiger en daardoor sneller op maat toevoegen. Een groot voordeel van ons zelf ontwikkelde CMS is dat het ruimte biedt voor maatwerk oplossingen. Als u specifieke wensen heeft dan is dat geen probleem! Daarbij komt ook dat wij de verantwoordelijkheid hebben om ervoor te zorgen dat je zorgeloos gebruik kunt maken van ons CMS door een goede service aan te bieden en eventuele updates te leveren die problemen corrigeren.

 

Uiteindelijk is de keuze van een CMS vaak gebaseerd op persoonlijke voorkeur maar soms ook op misverstanden. Een keuze die beïnvloed wordt door bovenstaande argumenten. Wij overtuigen u graag van ons CMS en het gemak waarmee uw website daarmee te beheren is. Voor vragen over de mogelijkheden of een eventuele demonstratie van ons CMS kunt u altijd contact met ons opnemen. We lichten het graag verder toe en dan kijken we samen wat we voor u kunnen betekenen.

Neem contact met ons op

Terug naar blog